Dag 1 Botanikk
Å lære noen arter og se sammenhenger i økosystemer er viktig. I ekskursjonen i 2bio besøker vi tre ulike typer økosystemer i Langsua.
Myr er et meget viktig økosystem med stor økologisk betydning. Myr i Norge lagrer minst 950 millioner tonn karbon, tilsvarende 3500 tonn CO2. Det er Norges årlige utslipp av klimagasser i 66 år (regjeringen.no). I tillegg har myr en stor økologisk betydning i forhold til artsmangfold og et bidrag i forhold til økosystemtjenester. Eksempel på det er at myr holder på store mengder vann. Grøftene i myrene som de grov etter krigen ønsker man nå å fylle igjen slik at myrene reetableres.
Under Ormtjønnskampen ligger en av de få områdene av granskog som kan betegnes som urskogpreget. Det er først når du har vært i en slik skog du forstår betydningen av å ta vare på disse områdene. Her får store trær vokse til de dør og evt blåser ned. Etter det har de en lang tid som matkilde for sopp, lav, moser og insekter. I dette økosystemet får vi en stor artsvariasjon i forhold til en tradisjonell bruksskog. Kun 3% av Norges areal er gammel skog/nær urskogspreg. Biologer ønsker at denne prosentandel blir større for å kunne ta vare på det biologiske mangfoldet.
I Dokkfaret Landskapsvernområde har vi ved Revåa et område med gammel furuskog. Som i Ormtjønnskampen er de gamle kjempene viktige som levende og etter hvert døde trær. Hakkespettene gir nye muligheter for andre arter som ugler og meiser når trærne dør.
Dag 2 Zoologi
Even Røhnebæk og Ingeborg Ørslien fra Gausdal Fjellstyre møtte oss ved Obleiken på morgenen. De hadde kvelden i forveien satt ut en standard prøvefiskeserie med 7 garn fra 17 mm til 45mm. Vannet har tidligere hatt problem med rekrutteringen, dette pga dårlige gyteforhold i bekken. Fjellstyret hadde håpet på noe mer småfisk, altså rekruttering i vannet enn det vi fikk. Dette fordi de hadde gjort tiltak i gytebekken for å forbedre den. Kun to ørret fikk vi, men 600 og 900 gram er likevel fin fisk.
Etter en lunsj med nystekte vafler på oppsynshytta til fjellstyret dro vil til Kittilbu utmarksmuseum for å møte Finn Audun Grøndahl fra Randsfjordsmuseet. Han har siden 2016 satt ut feller for småpattedyrfangst langs 4 transekter ved museet. Med et så stort tallmateriale over så mange år danner det seg et bilde av hvordan småpattedyrbestand varierer over tid. Småpattedyrene er «motoren» i fjelløkosystemene og gir grunnlag for hvor store bestandene blir for lirype, hare, ugler, rev og andre rovfugler. Fangst av 81 småpattedyr i år skulle tilsi at for eksempel at perleuglebestand vil øke utover ettervinteren.
Garn tas opp i BleikenEn av de to fiskene sjekkes
Krattspissmus ble den vanligste arten som ble fangetSjekkrunde av fellene
Bjørnehi nedunder Ormtjønnskampen